Architectuur in onze hoofdstad

Door Laura | 12:51

De Amsterdamse architectuur heeft de laatste twee decennia een bloeiperiode meegemaakt en trekt hierdoor de internationale aandacht. Overal is gebouwd en vernieuwd, wijken worden heringericht en dagelijks worden nieuwe huizen geconstrueerd. Het leverde aansprekende woningbouw op met gevarieerde vormgeving en spectaculaire opmaak.

Amsterdam heeft een indrukwekkende geschiedenis op het gebied van stedenbouw en architectuur. Het bijzondere van onze hoofdstad is dat het nog grotendeels zichtbaar is, je kunt er als het ware nu nog doorheen lopen. Zo zijn de middeleeuwse stadsuitbreidingen aan de ‘oude zijde’ nog volledig herkenbaar en zichtbaar in het Wallengebied. Aan de ‘nieuwe zijde’, de kant van de Nieuwendijk en de Kalverstraat, werden de burgwalgrachten gedempt. Maar de rijke zeventiende-eeuwse grachtengordel is nog intact evenals de lay-out van de Jordaan, een beroemde volkswijk.

 

De hotels van NH Hoteles hebben ook een grandioze historie.

 

Met het NH Grand Hotel Krasnapolsky dat is gevestigd in het hart van de stad beginnen we. Het historisch hotel dateert uit 1866 en combineert een traditioneel gevoel met het comfort en de stijl van moderne gemakken.

 

NH Doelen komt uit het bouwjaar 1883. Het historische monument heeft een rijk verleden aan gasten, van The Beatles tot aan Rembrandt van Rijn.

 

NH Schiller in Amsterdam is een historisch monument. Met de smeedijzeren ornamenten, art-deco-versieringen en gebrandschilderde ramen is het een prachtig decor voor uw verblijf in de hoofdstad. Dit jaar viert het hotel zijn 101-jarig bestaan!

 

Het NH Barbizon Palace is gehuisvest in 15e, 17e en 19e-eeuwse panden met prachtige gevels en combineert historische pracht met moderne toepassingen. De architectuur van het Barbizon Palace overbrugt maar liefst vier  eeuwen, beginnend bij de St. Olof Kapel. Als één van de oudste bouwwerken van Amsterdam doet de kapel vandaag de dag dienst als congrescentrum en feestlocatie.

 

De bouw van NH Carlton begon in 1907. Tijdens de Duitse bezetting speelde dit hotel door zijn ligging een cruciale rol en werd deze gebruikt om Duitse officieren onder te brengen. In de nacht van 26 op 27 april 1943 werd een Britse bommenwerper door de Duitsers neergehaald; deze stortte achter het hotel neer en verwoeste meerdere huizen die aan de Singel lagen. Het hotel werd ook zwaar beschadigd. Jan Wils, de architect van onder meer het Olympisch Stadion en het City Theater, kreeg de leiding over de restauratie van het hotel.

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*