Het podium van André Rieu

Door Laura | 13:35

Velen kennen André Rieu als een getalenteerde Nederlandse violist en orkestleider. Zijn uitvoeringen zijn fenomenaal en gebaseerd op klassieke werken voornamelijk van Johann Strauss. Hoewel zijn commerciële benadering veel kritiek opleverde, is hij al twintig jaar populair bij een breed publiek over de hele wereld.

Hoe hij het toneel omtovert tot een waar schouwspel is ongelofelijk. Het Johann Strauss Orkest bestaat sinds 1987 en op 1 januari 1988 gaven zij met André Rieu hun eerste concert. Het orkest is uitgegroeid van 12 naar 50 man, en op heel grote podia soms wel met 60 man! Een tournee bestaat uit een crew van wel meer dan vijfhonderd mensen.

André pakt het liefste groots uit met zijn Weens Schönbrunn kasteel, de ijsdansers, de gouden koets en het Weens ballet. Voor zijn bekende uitvoering ‘A romantic Vienna night’ neemt hij een replica van het kasteel op ware grootte mee.

 

In 2003 vierde André Rieu  zijn zilveren jubileum als musicus. Tijdens zijn optreden speelde hij op een Stradivarius uit 1667!

Sinds 2002 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 5 maart 2009 werd Rieu geridderd in de Franse Orde van Kunst en Letteren wegens het uitdragen en populair maken van de klassieke muziek over de hele wereld, met name Frankrijk.

In 2009 verliep de kaartverkoop een stuk succesvoller dan het jaar ervoor. Hij stond op de 6e plaats van bestverkopende artiesten, hiermee Britney Spears (7), Metallica (11) en Beyoncé (12) achter zich latend.

2013 is ook een druk jaar voor hem en zijn orkest. Met voorstellingen in de Verenigde Staten, Brazilië, Canada, Oostenrijk, Denemarken, Chile, Australië en zelfs Nieuw Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, maakt hij toch nog een speciale plaats voor Nederland. Met zeven voorstellingen in Maastricht, kan hij zich ook lekker thuis voelen.

 

Gelukkig is het hem niet naar het hoofd gestegen. André Rieu steunt vele projecten in Burkina Faso. Het behoud van de natuurlijke omgeving en het verbeteren van de gezondheidssituatie staat centraal in zijn giften.

 

 

Muziek is meer dan alleen geluid. Het is een gevoel, een sensatie.

En gelukkig maakt André Rieu al zijn voorstellingen onvergetelijk.

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*