Ontmoet de huis-cellist van NH Hoteles

Door Laura | 17:03

Justus Halbertsma is een echte Amsterdammer, in hart en nieren. Sinds 1953 is hij bewoner in het tegenwoordige NH Carlton. Wat startte als een flatproject, werd al snel omgetoverd in een hotel waar dhr. Halbertsma tot op de dag van vandaag nog steeds woont.

Wat begon als gezellige avonden in de familie kring en spelen op muziekinstrumenten groeide uit tot een muzikale carrière. Als 9-jarig jongetje speelde hij de cello met zijn neefjes. Muziek stroomde door zijn bloed. Studeren wilde hij zeker doen, maar musicus worden was zijn droom.

Op 25-jarige leeftijd begon hij met proefspelen voor de Nederlandsche Opera. Zijn lievelingscomponisten waren Berlioz, Mozart en Ferdi. Alles behalve Duitse componisten, aldus dhr. Halbertsma. ‘Van Wagner kreeg ik vaak zweet van verveling.’

Hij was 13 jaar werkzaam voor de Nederlandsche Opera en speelde meer dan 80 stukken met zijn cello. Hij vervolgde zijn carrière bij het Nederlandsche Ballet. Dat vond hij het meest interessant, want het ballet bepaalde het repertoire en de muziekstijl was meer 20ste eeuw, en dus moderner. Zijn vrouw zat elke avond, front row, op het puntje van haar stoel mee te luisteren en te genieten van de meest prachtige composities.

Vanuit zijn studentenkamer verhuisde dhr. Halbertsma in 1953 naar zijn appartement in het tegenwoordige NH Carlton. Nadat het flatproject werd overgenomen door Jolly Hotels bleef hij stug zitten waar hij zat. Zijn appartement is dan ook de enige kamer dat niet is gerenoveerd in de tegenwoordige hotel stijl. Op jonge leeftijd had hij nooit gedacht dat hij na 60 jaar hier nog zou wonen. Met de perfecte locatie, het prachtige uitzicht vanaf de 7de etage en de toegankelijkheid door het Openbaar Vervoer, heeft dhr. Halbertsma op 87-jarige leeftijd, nog een flamboyant sociaal leven. Vele uitstapjes naar het muziek theater, de opera, de schouwburg, de schaakclub en natuurlijk de bioscoop. Wanneer hij zich binnenhuis wil vermaken, heeft hij keuze uit honderden boeken en meerdere platen om muziek te luisteren.

Van klassieke opera’s, naar jazz en blues, is dhr. Halbertsma niet bang voor vernieuwende muziekstijlen.

Strijkinstrumenten zullen altijd een plek in zijn hart blijven hebben, maar de huidige radio vindt hij ook leuk om te luisteren.

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*