Winkelen en.. Architectuur?

Door Laura | 14:34

Overdekte winkelcentra zijn typisch iets Amerikaans. Het is voor de Nederlander een nieuw fenomeen en zij beginnen er steeds meer aan te wennen. Lees nu over de mooiste en meest design winkelcentra die Nederland te bieden heeft.

We beginnen met het Magna Plaza in Amsterdam. Het voormalige postkantoor is omgetoverd tot een shopping paradijs! Met een mengsel van gotische en romantische elementen heeft de architect Cornelis Hendrik Peters een sfeer gecreëerd die niet te evenaren is. Het gebouw is toegevoegd aan de lijst van tien meest waardevolle monumenten van de stad in 1992. Het is het eerste overdekte winkel- en lifestyle centrum in het hart van onze hoofdstad.

De Passage in Den Haag heeft zich is ook befaamd. Tussen 1882 en 1885 werd het gebouwd van de Spuistraat naar het Buitenhof. Pas in 1929 is de Hofweg toegevoegd. In het centrum van deze drie armen was plaats voor een rotonde met lichtkoepel die deze straten voor eeuwig verbond. De ’s Gravenhaagsche Passage Maatschappij (HPM) nam eind 19e eeuw het initiatief voor de bouw van de Haagse Passage. De winkels werden gevuld met artikelen van de modestad Parijs. Al het luxe dat voorheen werd besteld in Parijs, zou nu voor iedereen verkrijgbaar zijn in Den Haag. De stijlen variëren: de internationaal georiënteerde neorenaissance stijl is er terug te vinden, terwijl het latere deel van de Hofweg in een expressionistische stijl is gebouwd.

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*