Kerstdiner volgens een Michelin-sterren chef

Door Inge | 16:00

Het is weer zover, de Kerstdagen staan voor de deur! Alle kerstinkopen moeten worden gedaan, het kerstdiner moet worden bedacht en extra speciaal, want hoe ga je je familie nu weer verbazen met jouw kookkunsten? Onze sterren chef Chris Naylor van Restaurant Vermeer (1 Michelin ster) geeft ons tips over hoe je het kerstdiner het best kunt voorbereiden met als extraatje: het recept van één van zijn sterrengerechten van de kaart, de Koffie Soufflé.

Chris Naylor, chef kok van Restaurant Vermeer

Het voorbereiden van het kerstdiner: wanneer zouden we moeten gaan shoppen om de beste ingrediënten voor het kerstdiner aan te schaffen? Moeten we tot de laatste dag wachten om de meest verse ingrediënten te halen?

“Je moet je kerstdiner goed vooruit plannen en van tevoren al helemaal weten wat je wilt gaan maken. Het is belangrijk om de verse ingrediënten zo kort mogelijk van te voren te kopen, maar dat is in de winkels wel het drukste moment en kan het zijn dat alles al op is. Het laten thuisbezorgen van je ingrediënten door een gespecialiseerde leverancier kan daarom een uitkomst zijn en helpt tegen de stress die ‘last minute’ inkopen met zich meebrengt.”

Kunnen we voor Kerst zowel warme als koude gerechten serveren tijdens het diner?

“Jazeker, het is goed om warme en koude gerechten af te wisselen, dat zorgt voor balans in het menu.”

Wat raad je ons aan om te doen, moeten we gaan voor een gebalanceerde maaltijd of juist een uitgebreid feestelijk diner?

“Ik ga met Kerst absoluut voor een uitgebreid feestelijk diner, daar is het toch Kerst voor!”

Kunnen we een chique diner neerzetten zonder daarvoor onze portemonnee te hoeven plunderen?

“Zeker, goed koken hoeft niet duur te zijn en hoeft niet met de meest exclusieve ingrediënten. Een simpel gerecht dat goed is bereid zorgt er ook voor dat iedereen heerlijk eet!”

Hoe kunnen we het Kerstdiner 2013 maken tot iets om nooit te vergeten?

“Kook naar je eigen kunnen en maak het gerecht niet te ingewikkeld. Als kok moet je ook gewoon gezellig kunnen aanschuiven en genieten van de sfeer en de mensen in plaats van de hele avond in de keuken te staan.”

En heb je nog wat tips als sterren chef over hoe we bepaalde ingrediënten het best kunnen bereiden? Hoe kunnen we gevogelte bijvoorbeeld het best bereiden?

“Ik raad altijd aan om eerst het gevogelte te pocheren en daarna te braden. Op deze manier blijft het vlees gegarandeerd heerlijk mals en sappig.”

En hoe kunnen we vis goed bereiden?

“Het belangrijkst is dat je een zo vers mogelijke vis hebt. Kook het vervolgens heel licht tot het net gaar is, kook vis nooit te lang!”

Hoe kunnen we een gezond kerstdiner maken?

“Ik vind dat we tijdens Kerst ons geen zorgen moeten maken over of alles wel gezond en goed voor ons is. Kerst is voor mij dé tijd van het jaar om heerlijk te eten en je geen zorgen je geen zorgen te maken over diëten. Geniet!”

Wat zijn de trends voor het kerstdiner van 2013 en wat doe jij dit jaar voor het kerstdiner?

“Ik ben een traditionalist. Elk kerstdiner bij mij is hetzelfde als het jaar daarvoor. Houd het simpel en maak gerechten die je eerder hebt gemaakt. Ik vier Kerst met een Kerstdiner met mijn Nederlandse familie. Iedereen brengt een gerecht mee en ik maak een chocoladetaart als dessert.”

Is er nog een Brits of Nederlands Kerst gebruik dat we allemaal zouden moeten gebruiken?

“In Engeland hebben we de ‘Christmas-crackers’ die je bij het gerecht krijgt. Hierin zit een hoed, een cadeautje en een flauwe grap. In Nederland hebben we de kerststol – een fruitbrood met amandel dat wordt gegeten tijdens het ontbijt.”

Heb je nog een laatste tip voor onze lezers?

“Serveer gerechten waar je vertrouwen in hebt. Bereid je goed voor en zorg dat je zoveel mogelijk van tevoren al kunt maken. Dat scheelt stress en zo kun je zelf ook lekker meegenieten van het samenzijn met vrienden en familie, want dat is waar Kerst immers om draait!”

Kerstdessert naar recept van Chris Naylor: Koffie Soufflé

Een van de overheerlijke desserts van Restaurant Vermeer die al jaren op de kaart staat is de Koffie Soufflé. Chris deelde met ons zijn recept en in de video laat hij zien hoe je dit thuis voor Kerst kunt maken. Met dit gerecht maak jij ongetwijfeld indruk tijdens de Kerstdagen!

Als je bovenstaand filmpje niet kunt bekijken, klik dan hier

Voor dit gerecht maak je eerst drie onderdelen, die je later samenvoegt. Dit zijn de volgende onderdelen:

1.      Koffie crème patisserie

Benodigdheden:

  • 500 ml melk
  • 6 eierdooiers (bewaar het eiwit!)
  • 125 gram suiker
  • 40 gram meel
  • 15 gram maïsmeel
  • 25 gram oploskoffie

Klop de eierdooiers samen met de suiker op en voeg hier het maïsmeel en meel aan toe. Verwarm de melk tot het kookpunt, voeg de koffie toe en schenk dit over het eiermengsel. Doe dit in een pan en breng dit aan de kook op een middelhoog vuur gedurende  10 minuten, terwijl je constant blijft roeren. Hierna kun je dit laten afkoelen.

2.      Citroengras saus

  • 500ml melk
  • 6 citroen gras scheuten
  • 1 citroen (de schil)
  • 6 eierdooiers
  • 100 gram suiker

Breng de melk aan de kook en voeg het citroengras en de citroenschil hier aan toe. Laat dit 30 minuten inkoken en zeef het dan door een fijne zeef. Klop de eierdooiers op, samen met de suiker. Breng de melk nu opnieuw aan de kook en schenk dit bij het eiermengsel. Kook dit tot 80 graden en laat het dan afkoelen.

3.      Karamelsaus

  • 200 gram suiker
  • 150 ml room
  • 2 vanillestokjes
  • 40 gram gezoute boter

Kook de suiker tot karamel en voeg dan de room, boter en vanillestokjes toe. Roer het geheel door en laat het afkoelen tot een dikke saus.

Vervolgens kun je het gerecht afmaken:

  1. Klop de 6 eiwitten die je over hebt van de eieren op met 50 gram suiker. Klop dit stevig op, tot er een punt in komt. Voeg weer 50 gram suiker toe en klop het geheel weer op tot het een romig geheel wordt.
  2. Doe twee grote theelepels van de koffie crème patisserie in een kom en meng hier met een spatel voorzichtig de eiwitten doorheen.
  3. Pak de vorm waarin je de soufflé gaat maken en vet deze in met boter en suiker.
  4. Doe de vormpjes in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak deze 10 minuten.
  5. Warm de karamelsaus en de citroengras saus op.
  6. Haal de soufflés uit de oven en plaats deze op een diep bord of in een kom. Schenk hier een eetlepel karamelsaus overheen.
  7. Klop de citroengras saus op en schenk deze om de soufflé heen.
  8. Doe een schepje citroen sorbetijs in het midden om het af te maken.

Et voilà, jouw Kerstdessert is af! Eet smakelijk! 🙂

 

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*