I am the King of the Five Flies’ Empire in Amsterdam

Door Inge | 15:36

“I am Nicolaas the Fifth, born in 1627 and forgot to die. I am the King of the Five Flies’ Empire in Amsterdam, Holland. If you come to my Kingdom I will give you an experience you will never forget.” Zo promootte oprichter Nicolaas Kroese eind jaren ’40 zijn Amsterdamse Restaurant d’Vijff Vlieghen in de Verenigde Staten, terwijl hij met een koperen kooi met 5 bronzen vliegen in zijn hand over straat liep en met zijn charismatische uitstraling en imposante voorkomen de Amerikanen enthousiast maakte voor een bezoek aan zijn restaurant. Restaurant d’Vijff Vlieghen bestaat vandaag officieel 75 jaar en is al jarenlang wereldwijd bekend als must-do in Amsterdam. Vooral in de Verenigde Staten heeft het restaurant een grote groep fans. Genieten van lekker eten met een goed glas wijn in een unieke en prachtige ambiance, dat is waar dit restaurant voor staat. Een waar culinair museum is het: gevestigd in vijf samengevoegde 17e eeuwse pandjes, ingericht in Oud Hollandse stijl met vier originele etsen van Rembrandt aan de muur en wanden bekleed met prachtig goudleerbehang uit de 17e eeuw.

Nicolaas Kroese

Dhr. Kroese stond erom bekend dat hij zijn gasten zo’n speciaal gevoel kon geven, dat zij zich hun bezoek aan d’Vijff Vlieghen de rest van hun leven zouden blijven herinneren. Hij verkocht geen eten en drinken, maar verkocht een beleving: een goed gevoel en een herinnering die blijft. “Als u naar huis gaat, weet ik zeker dat u zich over een half jaar niet meer kunt herinneren wat u heeft gegeten. Wat u zich wel kunt herinneren is hoe u zich voelde en dat u nog weet dat die heer met de imposante verschijning u een goed gevoel gaf en mooi kon vertellen.” zei hij dan tegen zijn gasten.

Nicolaas Kroese, oprichter van Restaurant d’Vijff Vlieghen, links op de foto te zien met een Amerikaanse gast.

Nog steeds krijgen wij regelmatig brieven en mailtjes binnen van gasten die hier in de jaren ‘50 of ‘60 zijn geweest en zich dhr. Kroese of een gerecht dat zij toen hebben genuttigd nog goed kunnen herinneren. Veelal wordt in deze brieven en mails het ‘Fabulous Five Flies Fire Fantasy’-dessert genoemd.  Als gasten dit dessert bestelden kwam dhr. Kroese aan hun tafel staan, vroeg alle aanwezige gasten om de aandacht en voerde zijn toneelspel op:

“Ladies en Gentlemen, this table has ordered the Fabulous Five Flies Fire Fantasy, my personal favorite dessert and the best choice these persons could have made!”  zei hij dan, terwijl hij over zijn bolle buik wreef. Het licht in het restaurant ging uit en vervolgens werd het dessert opgediend, bestaande uit 2 bolletjes vanille ijs, vruchtjes uit blik en 2 brandende sterretjes. Een simpel gerecht, dat door de manier waarop dhr. Kroese het serveerde heel bijzonder was.

De ultieme gastvrijheidsbeleving

Het is hartverwarmend om te merken hoe Restaurant d’Vijff Vlieghen nog aanwezig is in de herinnering van gasten die lang geleden het restaurant bezochten. Zo kregen we in 2012 bijvoorbeeld een e-mail van een 88-jarige Amerikaanse dame die vroeg om het recept van “kip in het pannetje”. We hebben haar het recept toegestuurd en kregen als reactie terug dat haar dochter later dat jaar in ons restaurant zou komen eten. Na een speurtocht door onze gastenboeken vonden we in het gastenboek van 1952 het bericht van de 88-jarige vrouw. Toen haar dochter vervolgens in het restaurant kwam dineren, verrasten we haar met “kip in het pannetje” anno 2012, waarbij we haar het gastenboek dat haar moeder 60 jaar geleden had getekend lieten zien. U kunt zich voorstellen hoe bijzonder dit is en hoe dit bijdraagt aan de ultieme gastvrijheid-beleving.

Eerder dit jaar kregen we een speciaal verzoek van een Zweeds echtpaar dat het onvergetelijke diner dat zij in 1975 ooit hadden in d’Vijff Vlieghen graag wilden herbeleven ter eren van hun diamanten huwelijk. Het menu dat in 1975 speciaal voor hen was samengesteld hadden zij nog steeds, daarom hebben we voor deze gelegenheid het bijna 40 jaar oude menu nogmaals gemaakt, in een modern jasje.

Een Zweeds echtpaar wilde graag hun onvergetelijke diner uit 1975 nogmaals beleven voor hun 60-jarig huwelijk. Speciaal voor deze gelegenheid maakte de chef het menu uit 1975, in een modern jasje.

Gastenboek

De gastenboeken van Restaurant d’Vijff Vlieghen gaan terug tot in 1946, met daarin de meest prachtige tekeningen en foto´s. Zo is hierin een tekening te vinden van John C. Hench, één van de tekenaars van Walt Disney Studios, die in 1951 (het jaar dat de film uitkwam) een aantal tekeningen van de personages uit de film ‘Alice in Wonderland’ in het gastenboek zette.

De tekeningen van John C. Hench, tekenaar van Walt Disney Studios, die in 1951 de personages van de film ‘Alice in Wonderland’ in het gastenboek tekende.

Wij zijn klaar voor de volgende 75 jaar, zien er naar uit om u binnenkort te mogen verwelkomen en hopen bij te mogen dragen aan het maken van nog vele mooie herinneringen!

Namens Restaurant d’Vijff Vlieghen,

Albert Veerman, King of the Five Flies anno 2014

www.vijffvlieghen.nl

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*