De groene Notre Dame?

Door | 10:56

Heb je ooit wel eens een groene Kathedraal gezien? We hebben het dan niet over een groot groen gebouw maar over een enorm groot bos project wat te vinden is in Almere. De bedenker hiervan is Marinus Lambertus van den Boezem.

Voor dit project liet hij 178 Italiaanse Populieren aanplanten in de vorm van een Gotische Kathedraal, hiervoor gebruikte hij de plattegrond van de Notre-Dame in Reims

De Gotische Kathedraal is een van zijn fantastische bouwwijze geweest, waar hij veel tijd aan heeft besteed. Niet alleen de periode die de bouw in beslag nam, maar ook de cultuur en de bouwstijl die zo lang hebben stand gehouden. Destijds moest de stad Almere binnen een paar jaar gebouwd worden. Normaliter groeit een stad aan de hand van inwoners, maar de stad Almere werd gebouwd. Een stad zonder geschiedenis had toen die tijd een kathedraal nodig.

Zo is hij op het idee gekomen om juist in de Flevopolder een Kathedraal neer te zetten. Hij heeft gekozen voor Populieren, die doen er ongeveer dertig jaar over om tot een wasdom te komen.

In 2006 zijn de populieren tot ongeveer dertig meter gegroeid, waarna zij nog een paar jaar blijven bloeien en langzaam zullen afsterven. Daarmee is de Groene Kathedraal alleen nog een herinnering, een verhaal, een beeld dat je overal mee naar toe kunt nemen. Dan is Almere een stad met een geschiedenis.

De Groene Kathedraal heeft de plattegrond van de kathedraal in Reims, de populieren staan precies op de plaatsen waar de Reimse pijlers staan.

Plattegrond van de Groene Kathedraal

De Italiaanse populier die voor de kathedraal gebruikt is, is voller dan de Hollandse populier. In 1987 zijn de 178 bomen geplant volgens het zuilenpatroon van de kathedraal van Reims: 150 meter lang en 70 meter breed.

Even verderop is in 1990 een ‘contra-kathedraal’ gemaakt: dezelfde plattegrond, maar dan als een open grasveld omzoomd door een hoge wand van beukenbomen. In het gras liggen stenen die de pilaren aangeven. Zo blijft de kathedraal zichtbaar als de andere vervallen is.

In 2006 is er een postzegel ontworpen die geheel toegewijd is naar Marinus Boezem:

Het project heette het ‘Gothic Growing Project’ ofwel Gotisch Groeiproject, de bewoners van Almere hebben het tot De groene kathedraal gedoopt. Zo hebben wij in Nederland een stukje Frankrijk op de Flevopolder.

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*