World Tourism Day 2013: In gesprek met Paul Veltman, manager Maintenance & Environment van NH Hoteles over waterbesparing in de hotels.

Door Inge | 15:14

Vandaag is het World Tourism Day, een initiatief van de Verenigde Naties. Omdat de Verenigde Naties 2013 hebben uitgeroepen als jaar van het water, staat ook de World Tourism Day dit jaar helemaal in het teken van water & toerisme en het beschermen van onze toekomst. Als de grootste wereldwijd gevierde dag compleet gewijd aan toerisme, is dit een uitgelezen kans om de rol van toerisme in het wereldwijde watergebruik onder de aandacht te brengen en te kijken hoe we allemaal kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst op het gebied van water.

Voor NH Hoteles is duurzaamheid een belangrijke kernwaarde. Deze kernwaarde wordt weerspiegeld in de voortdurende investeringen in innovatieve en duurzame maatregelen. Daarnaast worden structurele inspanningen gedaan om duurzaamheid te integreren in de milieu-, sociale en economische dimensies van de dagelijkse activiteiten van de 400 hotels wereldwijd. Eerder dit jaar ontving NH Hoteles twee belangrijke prijzen uit de industrie: de IMEX en GMIC Green Supplier Award Gold Category en de 2013 Project Icarus Sustainability Gold Medal, waarmee het de eerste hotelgroep ter wereld was met deze status op mondiaal niveau. De voortdurende inspanningen en investeringen in innovatie en duurzame maatregelen hebben er ook voor gezorgd dat NH Hoteles als eerste hotelketen in de wereld de ISO 50001 certificatie – de internationale standaard voor energiemanagementsystemen – heeft ontvangen.

In verband met World Tourism Day met als thema ‘toerisme & water’ spraken wij Paul Veltman, Manager Maintenance & Environment bij NH Hoteles voor de Business Unit Benelux, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Hij is verantwoordelijk voor de techniek en het onderhoud van onze hotels en ziet erop toe dat dit zo duurzaam mogelijk gebeurt. Wij interviewden hem over zijn werk voor NH Hoteles, wat NH de afgelopen jaren heeft gedaan om de duurzame doelstellingen te bereiken en wat NH’s toekomstige plannen zijn. 

Paul Veltman, manager Maintenance & Environment bij NH Hoteles

 

Kun je ons vertellen over hoe het duurzame beleid van NH Hoteles is vormgegeven en welke acties NH hiervoor onderneemt?

Bij NH doen wij aan duurzaam ondernemen op drie manieren:

1. Besparing op elektriciteit, gas, water en afval

Allereerst kunnen wij CO2 uitstoot, ons afval en verspilling van water zo veel mogelijk beperken door te besparen in het verbruik. Dit doen we bijvoorbeeld door gasten te stimuleren hun handdoeken vaker te gebruiken en hen te vragen de handdoeken die zij graag gewassen willen hebben, op de grond te leggen. Zo wordt alleen gewassen wat nodig is en verbruiken wij niet onnodig veel water. Ook gebruiken we in onze hotels en kantoren zo min mogelijk papier en wordt overal ons afval gescheiden, zodat dit kan worden gerecycled. Daarnaast maken wij ons personeel bewust en wijzen hen er op om verlichting en apparatuur uit te doen bij het verlaten van een ruimte, zodat er niet onnodig elektriciteit wordt gebruikt. Het energiegebruik van onze gasten proberen wij te verminderen door middel van de deursleutel die tegelijkertijd ook een sleutel voor elektriciteit is. Hierdoor maakt de gast alleen gebruik van elektriciteit wanneer hij/zij op de hotelkamer is en blijft er geen licht branden als de gast er niet is.

Ook geeft NH Hoteles hun zakelijke gasten de mogelijkheid om milieuvriendelijk te vergaderen. Door het boeken van een eco-meeting bij NH Hoteles, ontziet de gast het milieu door gebruik te maken van duurzame producten en diensten. Ook heeft de gast optioneel nog de mogelijkheid om de CO2-uitstoot voor, tijdens en/of na de vergadering te compenseren.  NH Hoteles stort dit bedrag in een fonds en financiert op deze manier projecten die de uitstoot van CO2 verminderen, zoals de bouw van waterkrachtcentrales of een project in zonne-energie. Om zelf de CO2 uitstoot van een verblijf of reis uit te rekenen, heeft NH Hoteles in samenwerking met Carbon Clear de Carbon Footprint Calculator ontwikkeld. Hiermee kun je jouw CO2 voetafdruk uitrekenen.

2. Nieuwe besparende, duurzame technieken integreren in de hotels

De inzet van efficiënte, duurzame apparatuur en technieken zorgt ervoor dat zo min mogelijk energie wordt gebruikt en de uitstoot van CO2 en afval wordt beperkt. Voorbeelden hiervan zijn waterbesparende douchekoppen, kranen en toiletten. Deze verbruiken tot wel 40% minder water, maar geven de gast het comfort zoals dat wordt verwacht in een hotel. Ook zijn in de hotels duurzame, energiebesparende liften geïnstalleerd, worden voor gebruiksproducten biologisch afbreekbare materialen gebruikt en heeft NH Hoteles een uniek, innovatief programma opgezet voor de isolering van de hotels. Zo worden flessenkurken in de hotels verzameld en gerecycled, om vervolgens te worden gebruikt als duurzame isolatie. In al onze nieuwbouw worden de nieuwste materialen en technieken op duurzaam gebied gebruikt.

3. Bestaande items vervangen door duurzame items

Als derde worden huidige, verouderde items bij verbouwing of renovatie vervangen door duurzamere artikelen, waardoor al onze gerenoveerde hotels worden voorzien van de meest milieuvriendelijke apparatuur en materialen. Zo wordt op dit moment de huidige verlichting in de hotels vervangen door LED-verlichting, waardoor tot wel 70% energie kan worden bespaard.

Kun je ons iets meer vertellen over jouw functie bij NH Hoteles?

“Ik ben manager Engineering & Environment en stuur (ver)bouw- en onderhoudsprojecten van onze hotels aan, waarbij ik kijk hoe we dit zo duurzaam mogelijk kunnen aanpakken. Daarnaast coördineer ik centrale contracten voor de hotels in de Business Unit aan, bijvoorbeeld voor de milieuvriendelijke liften, ik beantwoord overkoepelende vragen van de technische dienst en ben dagelijks bezig met allerlei lopende projecten. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met de planning van de renovatie van een gedeelte van NH Grand Hotel Krasnapolsky. Hiervoor worden ontwerpen van de technische installatie gemaakt, waarin alles zo duurzaam mogelijk wordt vervangen. Het hotel is voorafgaand hieraan door een extern bureau gemeten en heeft een energielabel gekregen, aan de hand van het energieverbruik en de technische en bouwkundige staat. Na de verbouwing zal opnieuw worden gekeken hoe het hotel dan scoort op het label. Ik zorg ervoor dat NH een zo duurzaam mogelijk keurmerk haalt.”

Hoe ben je bij NH Hoteles terechtgekomen? Wat sprak je aan in je huidige positie?

“Ik heb hiervoor gewerkt bij installatiebedrijven, o.a. BAM techniek en ITN, in een leidinggevende functie op service verlenend gebied naar de klant toe. Na jarenlang kennis en kunde te hebben vergaard en veel ervaring te hebben opgedaan, was ik toe aan iets nieuws.” De functie waarvoor Paul toen bij NH Hoteles had gesolliciteerd, trok hem voornamelijk doordat de nadruk ligt op servicegericht-zijn. “Ik vind het erg leuk om met mijn ervaring en kennis op technisch gebied mijn collega’s  bij NH te ondersteunen. Ook de contacten met bijvoorbeeld installateurs, zoals ikzelf vroeger, zijn een leuk onderdeel van de totale taak.”

Wat vind je het meest uitdagende aspect van jouw werk?

“Het meest uitdagende vind ik het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen met de  beperkte budgetten. Om te investeren in de toekomst moeten wij nu investeren in projecten waarvan we later profijt zullen hebben en waarmee we veel kosten op energie gebied zullen gaan besparen. Maar om dit te kunnen doen moeten wij daar eerst flink in investeren. In tijden van crisis is er weinig geld beschikbaar en worden er niet snel grote investeringen gedaan. Zo’n investering van een ton kan dan wel na 3 jaar zijn terugverdiend en vervolgens een voordeel opleveren, maar in financieel mindere tijden wordt zo’n grote investering dan meestal uitgesteld. Toch hebben wij de afgelopen jaren gedaan wat we konden en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Ondanks de crisis hebben wij de milieudoelstellingen weten te behalen en te overtreffen, ruim voor de gestelde tijd. Op dit moment is de financiële positie van NH aan het verbeteren en is er meer kapitaal beschikbaar gekomen voor investeringen. Dit is erg leuk, want nu kunnen we echt grote stappen gaan zetten op het gebied van innovatie en duurzaamheid.”

En wat is voor jou het meest lonende aspect van je baan?

“Vanaf het moment dat ik bij NH Hoteles begon vond ik het service verlenen aan collega’s binnen de hotels erg leuk. Dat vind ik echt het meest lonende aan mijn werk. Ik kan mensen uit de brand helpen met mijn kennis en hotels als het ware ‘ontzorgen’.”

Wat zijn de resultaten die NH Hoteles al heeft behaald op het gebied van duurzaamheid en waterbesparing?

In 2008 presenteerde NH Hoteles hun Strategic Environmental Plan, waarin milieudoelstellingen zijn gesteld om de CO2 uitstoot, het energie- en waterverbruik en de afvalproductie met 20% terug te brengen, zoals geformuleerd staat in de Europese Wetgeving. Door de Europese Unie werd 2020 als deadline hiervoor gesteld, maar NH Hoteles wilde dit in 2012 al bereiken. Uiteindelijk heeft NH de doelstellingen in 2012 ruim behaald en overtroffen. (zie resultatenoverzicht hieronder).

Wat zijn doelstellingen en plannen van NH Hoteles voor de aankomende jaren op het gebied van waterbesparing en hoe gaan we dat terugzien in de hotels?

“Omdat wij de doelstellingen van 2012 ruimschoots hebben overtroffen, zijn voor de aankomende jaren (2012-2015) daarom nieuwe doelstellingen gesteld. In het nieuwe 20+15 Stategic Environmental Plan is het doel om bovenop de 20% besparing nog eens 15% extra te besparen. Op dit moment wordt er druk gewerkt aan een werkplan om deze doelstellingen te realiseren. We zijn bijvoorbeeld bezig om onze hotelkamers om te zetten in de ‘green rooms’ (zie plaatje), waarin wij de nieuwste duurzame technologieën installeren. Geleidelijk aan zijn we bezig om dit nu in al onze hotelkamers te realiseren.”

Het thema van de World Tourism Day 2013 is toerisme en water. Hoe denk jij dat de toeristische sector het waterverbruik kan verbeteren over de hele wereld?

“Ik denk dat we het waterverbruik kunnen verminderen door mensen bewust te maken van hun verbruik. Mensen moeten zien hoe kostbaar schoon drinkwater is en dit koppelen aan waterverbruik om te zorgen zorgen dat mensen er zuinig mee omgaan. Ik ben van mening dat we nu allereerst moeten investeren in het bewust worden. Je kunt nog zoveel besparende technieken installeren en er in investeren, maar als we allemaal ons waterverbruik aanpassen kunnen we veel meer resultaat bereiken.”

Benieuwd wat jij thuis kunt doen om water, energie en geld te besparen? Houd onze blog in de gaten!

 

 

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*