De geschiedenis van NH Grand Hotel Krasnapolsky deel 2

Door Inge | 15:27

Vorige week was het begin van NH Grand Hotel Krasnapolsky in de 19e eeuw te lezen. Deze week het vervolg in de 20e eeuw: het uitbreiden en eindelijk bereiken van de Dam.

 

Het naderen van de Dam: De vroege 20e eeuw

Krasnapolsky had al vanaf het begin het verlangen om met zijn hotel een adres aan de Dam, of in ieder geval op het belangrijke Damrak te hebben. Dit verlangen had hij niet opgegeven. Een verzoek om de doorgang tussen de Warmoesstraat en het Damrak op te kopen, werd door de stad geweigerd. Krasnapolsky was om zijn adres aan de Dam te bereiken zelfs bereid om één van de gebouwen tegenover zijn hotel te kopen en te slopen ten gunste van een passage. Toch is dat plan ook geblokkeerd door de besluiteloosheid rondom de locatie van de nieuw te bouwen Amsterdamse beurs. Plannen voor verdere uitbreiding van het aantal hotelkamers van Krasnapolsky werden ook verhinderd door stedelijke beperkingen in bouwhoogten. Krasnapolsky bleef uit het zicht – de Warmoesstraat werd in die tijd nog steeds bereikt door de Damstraat – toen de verkeersader naar de nieuwe woongebieden in de Plantage –  en blokkeerde het uitzicht vanaf de Dam. Desalniettemin, was Krasnapolsky een belangrijke vergader- en eetplaats geworden, niet alleen voor zakenmensen, maar ook voor gezinnen.

Krasnapolsky was ook betrokken geraakt bij andere vastgoedontwikkelingen, zoals een openbaar zwembad compleet met terras, paviljoen en park en bouwfondsen bedoeld om de bouwkwaliteit van woningen in de buurt rond zijn huis en elders in de stad aan te moedigen. In de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog bleef Krasnapolsky zijn bedrijf verbeteren, onder andere door een renovatie van het restaurant. Het buurhuis in de Warmoesstraat werd omgebouwd tot kantoorruimte en toegevoegd aan het Krasnapolsky complex. Daarnaast kocht het bedrijf een aantal percelen aan de zuidkant van het gebouw, waarmee het dichter bij de Damstraat kwam. In 1909 trad Krasnapolsky, toen 75 jaar oud, terug als directeur van de Maatschappij tot Exploitatie van de Onderneming Krasnapolsky. Hij stierf drie jaar later, in april 1912. Eind 1912 kocht het bedrijf een perceel aan de achterzijde van het complex, waarmee Krasnapolsky uitbreidde naar de Oudezijds Voorburgwal.

In 1911 kwam het bedrijf dichter bij de droom van zijn oprichter om een adres op de Dam te hebben. In dat jaar besloot de stad het Damplein uit te breiden. Een stuk van de oostelijke zijde van de Warmoesstraat werd gesloopt waardoor Krasnapolsky’s buurman het Polmanshuis zijn restaurant direct aan de Dam kon worden gebouwd. Polman kocht voor de gelegenheid drie huizen op en bouwde hier het Polmanshuis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914-’18 kon Krasnapolsky door de neutrale positie van Nederland, zijn hotel-, restaurant- en andere activiteiten voortzetten. Er werden alleen geen pannenkoeken meer gebakken, omdat het meel schaars was.

In de periode tussen de twee wereldoorlogen in, bleef de Krasnapolsky onderneming zich ontwikkelen. In 1924 was het één van de weinige etablissementen in Amsterdam die een vergunning ontving voor dansen. Om in de behoeften van deze trend te voorzien werd Krasnapolsky aangepast. De niet langer rendabele zomertuin kreeg een dak en werd getransformeerd tot de eerste Krasnapolsky Ballroom, die al snel een groot succes werd. Al gauw werd de serre van de Wintertuin herschapen in een tweede dancing. In 1927 werd Krasnapolsky aan de Warmoesstraat uitgebreid met een nieuwe hotelvleugel, waarbij de Servetsteeg werd overbouwd en de hotelingang werd verplaatst richting de Dam. Door verdere op- en aanbouwen werd Krasnapolsky, met het adres nog steeds aan de Warmoesstraat, gedeeltelijk zichtbaar vanaf de Dam. Er kwamen een lift en 14 nieuwe kamers, wat de capaciteit op 140 hotelkamers bracht. Het gebouw dat Wilhelm Adolf Krasnapolsky in 1874 had laten bouwen werd toen afgebroken.

Wanneer de dansgekte vervaagt in de vroege jaren ’30, verbouwt het complex zijn balzalen in theaters voor toneel- en filmentertainment. In het midden van de jaren ’30 voegt het bedrijf daarnaast ook een aantal conferentiezalen en openbare ruimtes toe. In 1939 verwierf Krasnapolsky het laatste Warmoesstraatpand tussen het Krasnapolskycomplex en het Polmanshuis in, wat het jaar daaropvolgend werd herbouwd en toegevoegd aan Krasnapolsky. De nieuwe uitbreiding voegde 17 hotelkamers, een nieuwe entree dichter bij de Dam en een schuilkelder toe. Die schuilkelder zou later belangrijk worden met de Nazi bezetting in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Krasnapolsky, dat net zijn 75-jarig jubileum had gevierd, bleef open tijdens de oorlog. Het hotelmanagement was ondanks de aanwezigheid van de Duitsers in staat om schuilplaatsen te bieden en wist tevens veel van haar werknemers die werden bedreigd met dwangarbeid en deportaties naar Duitsland, buiten de Arbeidseinsatz te houden. Krasnapolsky bood ook de mogelijkheid voor mensen om te luisteren naar Radio Oranje. Tegen het einde van de oorlog leidde de Duitse blokkade van Noord-Holland tot wat bekend werd als de ‘Hongerwinter’. Het ontstane voedseltekort dwong Krasnapolsky om haar gasten te vragen hun eigen eten mee te nemen. De meegebrachte maaltijden werden in de keuken, waar nog slechts een kleine kachel brandde, door het personeel bereid.

Dan, in 1950, realiseert het bedrijf eindelijk de droom van zijn stichter. In dat jaar koopt het bedrijf zijn buurman op, het Polmanshuis. Met fondsen van het Marshallplan wordt dit gebouw in 1952 bij Krasnapolsky gevoegd. Krasnapolsky bouwde een nieuwe entree, waarmee het eindelijk een adres had aan de Dam. Voor die gelegenheid werd de naam veranderd in ‘Grand Hotel Krasnapolsky’. Aan het einde van het decennium werd de American Express, die daar op de begane grond nog steeds zijn kantoren had, verplaatst naar het Damrak. De hoofdingang van het Grand Hotel aan de Dam werd nu een fraaie entree tot het hotel.

In 1960 voegde Grand Hotel Krasnapolsky in de Sint Jansstraat een nieuwe hotelvleugel met 80 kamers toe, samen met een nieuwe conferentiezaal en een openlucht parkeerplaats. Aan het eind van de jaren ’60 werd de parkeerplaats omgebouwd tot een garage voor 150 auto’s. Er werden nog eens 130 hotelkamers toegevoegd in een nieuwe vleugel hierachter. Hiermee kwam het totaal aantal hotelkamers op bijna 400. Grand Hotel Krasnapolsky is in 1961 mede oprichter van de keten Golden Tulip Hotels, een samenwerkingsverband van onafhankelijke hotels.

De oliecrisis van de jaren ’70 en de daaruit voortvloeiende wereldwijde recessie, zou de uitbreidingen van het bedrijf vertragen. De capaciteit van het hotel lag nu rond de 720 bedden. Aan het einde van de jaren ’80 werd de befaamde Wintertuin gerenoveerd en heropend. Het bedrijf kocht vervolgens in 1991 het voormalige Leger des Heils gebouw in de Damstraat. Op deze plaats verrees een hele nieuwe vleugel, samen met het hoekpand aan de Oudezijds Voorbuergwal, met een schitterend penthouse op de bovenste verdieping. Tegen 1992 hebben de groei van het bedrijf en de verbeteringen ervoor gezorgd dat Grand Hotel Krasnapolsky de status van een vijf-sterren hotel verwierf.

In 1996 werd de Royal Wing op de plek van het voormalige Leger des Heils gebouw in de Damstraat geopend, waarmee winkel- en restaurantpanden, evenals hotelkamers aan het hotel werden toegevoegd. Dit resulteerde in een totaal aantal hotelkamers van 468. Ook werden in dit jaar 35 volledig ingerichte luxe appartementen gerealiseerd in enkele gerestaureerde monumentale panden aan de Oudezijds en de Pijlsteeg. Deze zijn in 2008 weer volledig gerenoveerd. In 1997 nam het bedrijf drie Amsterdamse hotels over: het Doelen hotel, gevestigd aan de Amstel, en hotel Caransa en Schiller, aan het Rembrandtplein.

Toen NH Hoteles in 2000 de volledige Golden Tulip groep overnam, kwam Grand Hotel Krasnapolsky in handen van deze Spaanse hotelketen NH Hoteles. Hiermee veranderde de naam ook naar het huidige NH Grand Hotel Krasnapolsky.

Wil jij een keer in NH Grand Hotel Krasnapolsky overnachten? Kijk dan op: http://bit.ly/196TFH6

 

 
  • geplaatst door Sanne Stevens | 13 januari 2014, 11:27,

    Leuk om de geschiedenis van zo’n beroemd hotel eens te lezen!

     

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*