Deel 2: De verhalen van Mohammed Bouanani, al 40 jaar trouwe concierge van NH Grand Hotel Krasnapolsky

Door Inge | 14:55

Afgelopen maandag kon je deel 1 al lezen, lees nu het vervolg!

De behulpzame mens met een warm hart

Een andere leuke anekdote die Bouanani vertelt gaat over iets wat hij een keer heeft meegemaakt op de beruchte Amsterdamse Wallen. “Er wordt vaak op neergekeken, maar de mensen daar hebben echt een warm hart en zijn oprecht goede mensen.”Elke ochtend liep Bouanani door Amsterdam naar zijn werk, waarbij hij altijd moest doorsteken over de Wallen. Zo ook op een koude winterdag, het had gesneeuwd en vroor flink waardoor de straten bedekt waren met ijs. Vooral op de stukken bij de Wallen en rondom de grachten waren spekglad. Mohammed had zijn nette leren schoenen met gladde zolen aan en glibberde over de straten. Zich vasthoudend aan de relingen en muren ging hij voorzichtig stapje voor stapje vooruit. Het leek allemaal net goed te gaan totdat hij plotseling uitgleed, een schuiver maakte, en zo de gracht in viel..

Een oplettende dame van lichte zeden zag het van achter haar raam gebeuren en twijfelde geen seconde. Halfnaakt in haar bikini kwam ze meteen naar buiten gerend en begon om hulp te schreeuwen. Snel kwamen omstanders helpen om Mohammed uit de gracht te vissen. De dame was erg zorgzaam en regelde dat hij gauw naar binnen kon om op te warmen. Ze gaf hem een deken om hem warm te houden. ”Maak je maar geen zorgen”, zei ze. “Neem de deken mee, die krijg ik ooit wel weer van je terug!” Mohammed bedankte haar en ging gauw door naar zijn werk. Daar aangekomen kreeg hij een droog en schoon nieuw pak en diezelfde middag nog ging hij met een grote bos bloemen en gewassen deken, netjes in plastic en zo goed als nieuw, naar de dame toe om haar te bedanken voor haar goede daad. “Ik vergeet haar nooit meer, ik vond het zo goed wat zij had gedaan! Echt iemand met een goed en warm hart,” zegt hij.

De ultieme beleving

Door de jaren heen heeft Bouanani heel veel mensen leren kennen. Uit allerlei landen van over de hele wereld en van diverse achtergronden, hij begroet ze allemaal met dezelfde glimlach en charme. Veel mensen zijn ook vrienden van hem geworden, waaronder bekende en belangrijke personen. Zo kent hij Kofi Annan persoonlijk, is meneer Hermes uit de modewereld een goede vriend van hem geworden en behoren mensen zoals Johan Cruijff en André van Duin ook tot zijn vriendenkring. Zo zegt Mohammed zo’n twaalf dozen vol met foto’s, bedankbriefjes en complimenten te  hebben, waaruit wel blijkt dat hij zeer wordt gewaardeerd door gasten. Ook zijn er gasten die, wanneer ze een reservering in NH Grand Hotel Krasnapolsky willen maken, eerst vragen naar Mohammed. Hij kan vervolgens precies aan het personeel laten weten wat er voor die gast moet worden geregeld, naar welke kapper de gast wil, welke champagne ze graag op de kamer willen en in welk restaurant zij graag eten. Hij maakt het plaatje compleet en zorgt dat een overnachting in NH Grand Hotel Krasnapolsky een ultieme beleving is. Maar niet alleen in het hotel wordt hij gevraagd voor reserveringen, ook thuis krijgt hij geregeld telefoontjes van vrienden die hem vragen of hij wat voor hen kan regelen. Hij denkt hierdoor ongeveer zo’n 2000 nachten per jaar te boeken voor NH Grand Hotel Krasnapolsky en is dus naast zijn taak als conciërge, ook erg belangrijk voor de sales van het hotel!

Rare vragen bestaan niet

Van gekke vragen kijkt hij niet meer op, maar een verhaal dat hij bijzonder vond was het volgende. Toen Bouanani een keer ’s nachts aan het werk was, kwam een vrouwelijke gast huilend naar hem toe. Haar man was stomdronken en had haar geslagen. Ze wilde niets meer van hem weten en was in staat om direct van hem te scheiden. Bouanani troostte de vrouw en regelde een andere hotelkamer voor haar , zodat zij rustig kon slapen. De boze dronken man stookte intussen de nodige onrust en was op zoek naar zijn vrouw. Bouanani wees hem terug naar zijn kamer zorgde ervoor dat hij zijn roes ging uitslapen.

De volgende ochtend was de rust teruggekeerd. Om de ruzie te sussen had Bouanani een prachtig boeket bloemen besteld, die op de kamer van de vrouw werd bezorgd met een kaartje voorzien van de tekst ‘with love, from your husband’. Hierdoor was de vrouw zo in de wolken dat ze de ruzie van de vorige avond snel weer was vergeten.

Haar man werd inmiddels ook wakker en realiseerde zich wat hij de voorgaande nacht had gedaan. Wanhopig belde hij naar Bouanani, niet wetende hoe hij het weer goed kon maken met zijn vrouw. Bouanani liet hem weten dat het allemaal was  geregeld en dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. De man stond versteld en was ontzettend blij dat zijn vrouw het hem had vergeven. Hij vond het gebaar van Bouanani zo attent dat hij erop stond Bouanani geld te geven, maar dat hoefde niet. “Dit hoort bij onze service meneer, ik doe er alles voor om u en uw vrouw weer met een glimlach naar huis te laten gaan,” antwoordde Bouanani hem.

Bouanani’s Favoriete plekje in het hotel

Nu loopt hij er al 40 jaar rond, maar waar komt meneer Bouanani nou het liefst in NH Grand Hotel Krasnapolsky? “Mijn favoriete plek in NH Grand Hotel Krasnapolsky? Dat moet absoluut de Wintertuin zijn. Hier heb ik zoveel meegemaakt. Van grote diners, live televisieprogramma’s tot koninklijke feesten… geweldig! De decoratie is zo mooi en de zaal heeft een heel eigen karakter. Ik ben echt verliefd geworden op de Wintertuin, het is voor mij het mooiste plekje van Amsterdam!”

 
  • geplaatst door Yvonne Handigman | 26 september 2013, 15:59,

    Bouanani is een geweldige man, altijd vrolijk, nooit vroeg of laat, een prachtige collega.

     
  • geplaatst door J.ouaziz | 26 september 2013, 20:51,

    Wat een fijne collega altijd behulpzaam staat klaar om te helpen met een glimlach

     

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*