Stijlvol verblijven in het hart van Amsterdam (100 jaar Schiller)

Door marketingnl | 9:50

Menig hotelgast zal zich verwonderen over het rijke oeuvre dat de zoon van de oprichter van het hotel, Frits Schiller, tussen zijn werkzaamheden als hotelier door heeft geschilderd. Niet alleen rijk in omvang en kwaliteit, maar ook in variëteit. “Tussen lunch en diner” schilderde hij stadsaanzichten, landschappen, portretten en stillevens. Meer dan 350 van zijn werken hangen permanent ten toon in het NH Schiller. Alleen al deze schilderijencollectie maakt een verblijf in het stijlvolle NH Schiller tot een blijvende herinnering.

Het huidige NH Schiller is in 1912 gebouwd. Ondanks de diverse restauraties die het gebouw in de loop der tijd heeft ondergaan zijn de schitterende art deco elementen grotendeels bewaard gebleven. Karakteristiek zijn vooral de façade van beeldhouwwerken en ijzergesmede balkonnetjes en de fraaieglas-in-lood ramen die overal in het hotel terug te vinden zijn. Bij de één na laatste renovatie, eind 1996 – na de overname van het Schiller hotel door Krasnapolsky Hotels & Restaurants- stond het behoud van de oorspronkelijke stijlelementen centraal. Overal in het gebouw, in de lobby, de kamers, de gangen en de Brasserie, zijn prachtig vormgegeven lampen, spiegels en veel meubilair uit de art deco periode terug te vinden. In 2006 zijn alle kamers gerenoveerd.

Het Rembrandtplein

Het Rembrandtplein is een van de voornaamste pleinen van Amsterdam. Het plein heeft een hele rijke horeca historie. Bezoekers van buiten Amsterdam lieten hier toen het plein nog het Reguliersplein heette, altijd hun paarden staan, en deden zich voordat ze de stad ingingen, te goed aan het nodige eten en drinken. De paarden zijn allang verdwenen, maar de cafés en restaurants zijn altijd gebleven. Vanaf 1669 werd het plein de locatie voor de zuivelmarkt van de stad en werd het Boterplein genoemd.

In het midden van de negentiende eeuw kwam op het plein een standbeeld van Rembrandt te staan. Sindsdien heet het plein het Rembrandtplein en heeft het zich ontwikkeld tot een gezellig uitgaanscentrum. Overdag bevolkten allerlei artiesten de cafés en terrassen en ’s avonds barstte het populaire uitgaansleven los. Na de oorlog had het plein tijd nodig om de vergane glorie te herstellen, iets dat mede door de hulp van Frits Schiller goed is gelukt.

De rijke historie van NH Schiller Hotel

In den beginne

In 1886 opende George Schiller, vader van Frits en eigenaar van een bierbrouwerij, een etablissement aan het Damrak. George, een echte levensgenieter, was hiernaast artiest in hart en ziel. Hij onderhield zijn gasten met gitaarmuziek en liederen. Hij verzamelde een artistiek publiek om zich heen en in de avonduren werd er veel gefilosofeerd, gezongen en gedanst.

In 1892 gingen de zaken zo goed dat er een tweede vestiging aan het Rembrandtplein werd geopend op de plek van het huidige NH Schiller. Hier verzamelde de familie Schiller opnieuw een artistiek gezelschap om zich heen. George’s vrouw, Corry Italianer, was actrice en stond destijds onder meer bekend vanwege haar rol in “De Spaanse Brabander” samen met Annie Jurgens, de latere mevrouw Heijermans. Zij nam haar collega’s mee naar Café-restaurant Schiller en op deze manier werd de vriendengroep langzaam uitgebreid.

Het is dan ook niet voor niets dat de jonge Frits .Schiller, die in die tijd geboren werd, een kunstzinnige inslag had. Zijn vader stuurde hem naar de kunstacademie vanwege zijn grote aanleg voor de schilderkunst. Het hotelvak leerde hij als jongmaatje bij Grand Hotel Krasnapolsky, het cafévak leerde hij bij zijn vader. Na het overlijden van George Schiller in 1907 werd het hotel voortgezet door zijn kinderen Frits, Hein en Elsa. Frits Schiller wist dit leven goed te combineren met zijn studie. Door zijn vrienden werd hij “de grootste hotelier onder de schilders en de grootste schilder onder de hoteliers” genoemd. Hoewel het hotelvak hem zonder meer opeiste, maakte hij gedurende zijn leven toch ca. 600 schilderijen. Deze werden in die tijd enkele malen geëxposeerd.

Verbouwing

In 1912 werd het Café-restaurant grondig verbouwd tot Hotel-restaurant Schiller. De fameuze architecten M.J.E. Lippits en N.H.W. Scholte gaven het gebouw de basis van de uitstraling die het hotel vandaag de dag nog overbrengt. De schitterende art-deco elementen, de karakteristieke façade van beeldhouwwerken, de ijzergesmede balkonnetjes en de fraaie glas-in-lood ramen zijn sindsdien overal in het gebouw terug te vinden. Ook de prachtig vormgegeven lampen, spiegels en veel meubilair zijn bewaard gebleven. In deze detaillering en ornamenten zijn nog altijd een mengvorm van art-deco, Jugendstil en traditionalisme te ontwaren.

De tweede wereldoorlog

In 1930 voegde zich bij de vaste cliëntèle een nieuwe groep, die van de Duitse emigranten op de vlucht voor het repressieve Hitlerregime, waar ook de Schillers niets van moesten hebben.

Ook werd het café druk bezocht door mensen van joodse afkomst. In 1940 kon echter niet vermeden worden dat het hotel door de Duitse bezetter werd gevorderd. Schiller mocht alleen de bar en de 5 kamers erboven houden. De doorgang naar het hotel werd afgesloten.

Na het vertrek van de Duitsers in 1945 woonden er nog enige tijd Canadese soldaten en mensen van de binnenlandse strijdkrachten. Het verwaarloosde Schiller Hotel was toentertijd niet meer dan een uitgewoonde kazerne.

Het hotel werd in 1950 onder leiding van architect J.J.B. Franswa gemoderniseerd. Door deze verbouwing veroverde het hotel op slag een goede plaats in de rij der internationale hotels.

Het Schiller hotel geeft gelukkig veel van zijn oude glorie weten de behouden en de kunstwerken van Frits Schiller prijken nog immer aan de muren.

 

Foto statue Rembrandt: jcm718’s

 

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*