De schaduw van het beeldje

Door marketingnl | 16:24

Aankomende 24 februari is DE dag van het jaarlijkse Oscar gala… De beeldjes zijn al opgepoetst en de rode loper is er helemaal klaar voor. Maar helaas is niet alles goud wat er blinkt, zelfs niet de glamour van Hollywood…

Hollywood werd in 1857 gesticht door een familie die een ranch met dezelfde naam had. Het maakte pas deel uit van Los Angeles in het eerste decennium van de 20ste eeuw, vooral door de broodnodige verbeterde water voorzieningen.

Rond dezelfde tijd begonnen filmmakers & producenten uit New York en New Jersey zich te vestigen in het zonnige Californië, omdat de dagen er langer & helderder waren. Elektrische verlichting bestond toen wel al, maar het was zeker niet krachtig genoeg voor de film industrie. Mede daardoor vestigde zich hier menig studio en zo werd Hollywood een bekend fenomeen.

Maar… er gaat een gerucht de ronde over deze grote zogenoemde trek.  Thomas A. Edison had bijna alle octrooien in bezit aangaande de filmindustrie waardoor onafhankelijke filmmakers vaak werden aangeklaagd.  Hun enige manier om hieraan te ontsnappen was The Hollywood Hills in te vluchten en zo alle royalties te omzeilen.

Het was algemeen bekend dat destijds de relatie tussen filmsterren en studio’s niet altijd even positief was. Tegenwoordig worden acteurs en actrices zo aanbeden en is er een heel media circus rond hen, wat niet altijd zo is geweest. De Academy Awards, de Oscars, waren Mayers idee (van Metro-Goldwyn-Mayer) om als bemiddelaar tussen acteurs en producenten op te treden. Op 16 mei 1929 vond een brunch plaats van zo’n 300 gasten in de Blossom Room in het Roosevelt Hotel in Hollywood.

Om de Hollywood heuvels destijds te promoten was er een makelaar met een briljant idee om een bord te plaatsen met toen nog ‘Hollywoodland’ wat het meest bekende bord van de wereld werd… Toen alle huizen en appartementen waren uitverkocht, was het bord door gebrek aan onderhoud vervallen. De  Hollywood Chamber of Commerce bood aan het te herstellen en het deel ‘land‘ van het bord weg te laten.  En zo ontstond het bord zoals we het vandaag de dag kennen…

The Walk of Fame kwam tot leven in 1957, maar om te veel lege sterren te vermijden (vandaag de dag, wachten er alsnog 500 lege sterren op een naam..) werd de geschiedenis van de entertainment terug getraceerd tot 1912.

Elke fan kan zijn favoriete artiest nomineren in één van deze vijf categorieën:

.  Films

.  Televisie

.  Radio

.  Publieke optredens

.  Muziek

Maar er zijn meer vereisten waaraan deze ster eerst nog moet voldoen. De persoon moet meer dan vijf jaar in het vak zitten, moet zich vrijmaken voor de benoeming en moet een heffing betalen van $25.000. Toch doen veel bekende mensen hier niet aan mee. Je zult nooit een ster vinden van Julia Roberts, George Clooney of Woody Allen.

Hollywood is een felle en concurrerende plek waar foutjes niet worden vergeven, noch vergeten. Je bent niet alleen in competitie voor een volgende filmrol, maar ook voor de aandacht van de wereld! Als de Oscars de besten van de filmindustrie eren, dan graven de Razzies juist naar het slechtste van het filmseizoen.

Eén dag voor de Oscars, vindt het Golden Raspberries Award gala plaats. Hier wordt op basis van dezelfde categorieën gehuldigd, maar dan voor de slechtste uitvoering en vertoning. Het begon in de jaren ’80 als een grapje, maar tegenwoordig probeert het dezelfde setting als het Oscar gala neer te zetten, op de meest weerbarstige manier mogelijk. Natuurlijk heeft dit gala niet veel aanhang, maar soms laten acteurs en actrices toch hun gezicht zien. Sandra Bullock bijvoorbeeld nam in 2010 haar eerste Razzie in ontvangst en de avond daarna won zij de Best Actress Oscar.

Hollywood – where the Good die young and the Old don’t make it.

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*