Hoe houd je het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast?

Door Inge | 15:37

Je kent het vast wel, dat heerlijke ontspannen ‘happy’ gevoel dat je hebt als je een leuke vakantie hebt gehad. Geen haast en geen zorgen, je ziet wel wat de dag je brengt.. Je hebt zeeën van tijd om door te brengen met je geliefden, onbekende stadjes te bezoeken en nieuwe dingen ontdekken, of juist om even helemaal niets doen. Je komt helemaal tot rust, laat alle spanningen van je afglijden en geniet even helemaal van het moment.

Eenmaal weer thuis verdwijnt dat ontspannen gevoel vaak helaas al snel door de dagelijkse routine. Je pakt je oude ritme op en de vakantie lijkt weer ver weg. Hier een aantal tips en tricks om je vakantiegevoel zo lang mogelijk te behouden:

hoe behoud je jouw vakantiegevoel

Tip 1: Prikkel je zintuigen

Onze hersenen werken zo dat we constant koppelingen maken tussen een gevoel en een zintuigelijke prikkel zoals een geur, een smaak of een liedje dat ons doet terugdenken aan een bepaalde gebeurtenis. Als je de zonnebrand die je mee had op vakantie bijvoorbeeld ruikt, denk je weer terug aan die heerlijke warme zomerdagen op het strand of aan het zwembad. Dit soort koppelingen kun je ook bewust zelf creëren, om zo je vakantiegevoel weer even terug te krijgen. Koop bijvoorbeeld een nieuwe douchegel of bodylotion met een lekker geurtje om te gebruiken tijdens je vakantie. Gebruik deze als je thuis bent af en toe weer eens en je denkt direct weer terug aan je heerlijke vakantie.

Tip 2: Leg je herinneringen vast

Herinneringen zijn een van de meest waardevolle bezittingen van de mens. Iedereen heeft zijn eigen herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen. Toch gaan sommige herinneringen na een tijd verloren. Foto’s maken is een van de manieren om herinneringen vast te leggen, zodat je op elk moment weer even kunt terugdenken aan iets wat je hebt gedaan. Het is dan ook heel leuk om na je vakantie met vrienden en familie de vakantiefoto’s terug te kijken en de wilde, leuke en grappige vakantieverhalen met elkaar te delen.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een digitale camera of smartphone waarmee hij/zij foto’s maakt. Deze foto’s belanden dan vaak in een map op sociale media zoals Facebook en worden op deze manier met vrienden gedeeld. Toch blijft de ouderwetse manier van het maken van een fotoboek ook erg populair. Het is leuk om alle foto’s in een boek te bundelen en hier af en toe weer eens doorheen te bladeren. Tegenwoordig gaat het maken van zo’n fotoboek wel een stuk makkelijker. Je kunt nu online zelf een fotoboek samenstellen en laten printen. Zo kost het je niet veel tijd en krijg je een prachtig fotoboek vol vakantieherinneringen thuis gestuurd, wat je vervolgens aan al je vrienden en familie kunt laten zien.

Tip 3: Start rustig op

Start de eerste dag na je vakantie rustig op. Vaak zit je inbox overvol met emails die je allemaal moet gaan teruglezen. Neem hier rustig de tijd voor en blok hier zo’n twee uur voor in je agenda. Laat je out-of-office reply nog maar even aanstaan zodat je eerst de tijd kunt nemen om de lange lijst van emails door te spitten. Begin hiermee bovenaan, bij de meest recente emails. Vaak zullen oude vragen en probleempjes in de tussentijd waarschijnlijk al zijn opgelost, dus dat heeft geen prioriteit. Maak voor jezelf een actiepuntenlijst van alles wat er moet gebeuren en laat daarna pas aan de buitenwereld weten dat je er weer bent.

Tip 4: Onderscheid wat je ‘moet’ van wat je ‘wil’  

Op vakantie bepaal je zelf je dagindeling. Ga je naar het strand of wil je even helemaal niks, het maakt niet uit, alles kan! Eenmaal thuis hebben we al gauw de neiging onszelf van alles op te leggen. Zoals het jezelf verplichten om na het werk eerst alle tweets of mails te ‘moeten’ lezen of het verplicht naar de sportschool moeten gaan die avond. Juist door deze dingen kun je al snel het gevoel krijgen te worden ‘geleefd’. Je legt het jezelf op en gaat dus maar, maar of je er nog wel van geniet is nog maar de vraag. Vraag jezelf eens af wat je kunt schrappen en kunt vervangen door dingen die je echt leuk vindt om te doen. Meer tijd doorbrengen met je vrienden, familie of (klein)kinderen? Eindelijk eens beginnen in dat mooie boek dat al zo lang op de plank ligt? Stel jezelf als doel om minimaal 1x in de week een activiteit in te plannen voor jezelf die je echt leuk vindt om te doen.

Tip 5: Doe regelmatig iets nieuws

Een vakantie is vaak bij uitstek de gelegenheid om op avontuur te gaan en nieuwe plaatsen of dingen te ontdekken. Maar waarom zou je dat thuis niet ook gewoon kunnen doen? Veel mensen komen bij thuiskomst weer in de dagelijkse sleur terecht en hebben dag in dag uit dezelfde dingen die ze doen. Het plannen van een uitje kan dan zorgen voor wat variatie. Ga er eens op uit! Het hoeft niet duur te zijn of lang te duren. Je kunt een weekendje weg gaan, maar een paar uur een dagje op het water of in het bos is vaak ook genoeg. Of bezoek eens een dorpje bij jou in de buurt waar je nog nooit bent geweest. Ga lekker de natuur in en doe dingen waar je van geniet en zorgen voor wat ontspanning.

 

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*