5 handige culinaire apps

Door Inge | 16:36

Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone vol met tientallen apps. Van spelletjes tot meetprogramma’s, educatieve apps tot gekke hebbedingetjes, alles is er te vinden. Ook op gastronomisch gebied zijn er honderden apps op de markt. Wij hebben voor jou de handigste culinaire apps op een rijtje gezet. Of je nu de chef kok in jezelf wilt ontplooien, je vrienden wilt imponeren met je wijnkennis, of de verborgen pareltjes van de Nederlandse restaurants wilt ontdekken, met deze apps kan het allemaal!

Wat eten we vanavond?

Je kent het wel. Elke avond is er weer de vraag ‘Wat eten we vanavond?’. Af en toe is het best lastig om creatief te zijn om weer iets nieuws op tafel te zetten. Om je hierbij een handje te helpen is er de Boodschappen app. Deze handige en zeer complete app is voorzien van een groot aantal recepten en geeft je dagelijks tips voor het eten. Zo kun je kiezen uit duizenden voorgerechten, hoofdgerechten en desserts, maar ook tips voor lunchgerechten, ontbijt en tussengerechten zijn hierin te vinden.

Je kunt in de app de samenstelling van je huishouden in het aantal personen, hun leeftijd en geslacht aangeven, op basis waarvan de benodigde ingrediënten voor de recepten worden geschaald. Zo voorkom je dat je teveel maakt en voedsel verspilt. Handig! Daarnaast geeft de app aan wat de bereidingsduur voor een gerecht is en je kunt bij elk recept zien hoeveel calorieën de maaltijd bevat met een overzicht van de voedingsstoffen (koolhydraten, vet, eiwitten etc.). Ideaal dus als je op dieet bent of het fijn vindt om bij te houden hoeveel je van elke voedingsstof hebt gehad.

Wanneer een van de recepten kiest om te gaan maken, krijg je een overzicht met ingrediënten (automatisch aangepast aan de hoeveelheid die nodig is voor jouw huishoudsamenstelling) en het recept met een stappenplan van de bereidingswijze.  Je kunt vervolgens klikken op de knop ‘kook dit gerecht’, waarna de app stap voor stap de bereiding met je doorloopt. Ook zit er bij deze functie een handige timer in de app, zodat je geen kookwekker meer nodig hebt.

Naast de dagelijkse tips en zoekfunctie naar recepten kun je in deze app ook recepten opslaan en zo je eigen kookboek samenstellen door je favoriete recepten te bewaren. Deze kun je vervolgens terugzoeken op naam of op datum van opslaan.

De app doet zijn naam eer aan met de functie als boodschappenlijst. Wanneer je een gerecht hebt geselecteerd om te gaan maken, kun je de benodigde ingrediënten hiervoor met  één druk op de knop toevoegen aan je boodschappenlijst. Hier worden de ingrediënten vanzelf in categorieën als zuivel, groente en fruit, vlees etc. geplaatst, wat het overzichtelijk maakt wanneer je in de supermarkt staat. Naast de ingrediënten voor het gerecht dat je wilt maken kun je ook zelf ingrediënten toevoegen aan de boodschappenlijst in deze app. Je kunt je lijst vervolgens in de app bekijken tijdens het boodschappen doen, maar je kunt hem ook doorsturen naar anderen of printen.

De Boodschappen app is een initiatief van het gratis kookmagazine Boodschappen en is gebaseerd op de recepten die hierin zijn gepubliceerd. Via de app is het magazine ook online te lezen.

De Boodschappen app is hier gratis te downloaden in de App Store voor op de Iphone en Ipad en hier in de Google Play store.

Het digitale hulpje van de chef

Ga je zelf aan het kokerellen maar vind je het lastig met al die verschillende maten en moeilijke bereidingswijzen? Met Escoffier Cook’s Companion (Engelstalige app) heb je het ultieme keukenhulpje in je broekzak zitten. Met deze app zet je gemakkelijk maten als Fahrenheit, OZ, TBSP en andere maten om naar graden Celcius, ml, dl etc. Daarnaast heeft de app ook een culinair woordenboek met uitleg over ingrediënten, kookgerei en bereidingswijzen waardoor je de kennis van een chef je eigen kunt maken en zo weet hoe je moet pocheren, hoe een slakkentang eruit ziet en waar saffraan naar smaakt.

Escoffier Cook’s Companion is gratis hier te downloaden in de App Store voor op de Iphone en Ipad.

Waar eten we vanavond?

Even een avondje niet koken? Wanneer je op zoek bent naar een goed restaurant is Eet.nu de juiste app om te kijken waar je terecht kunt. In deze app kun je zoeken op locatie en zien welke restaurants er bij jou in de buurt zitten. Maar ook als je geen  gebruik maakt van je gps coördinaten is de app goed te gebruiken. Je kunt je zoekopdracht dan specificeren naar plaats, ambiance (hip, huiselijk, kindvriendelijk, luxe, etc.), omgeving, openingstijd, keuken en specifieke diëten. Daarnaast kun je ook op de eigenschappen van het restaurantprofiel in de app zoeken, bijvoorbeeld of het foto’s en recensies van het restaurant heeft, of je online kunt reserveren etc. Zelfs aan betaalmogelijkheden en eventuele vermelding in lijsten als de ‘Lekker top 100’, Michelinster of Bib Gourmand is gedacht. Vervolgens kun je (als het profiel van het restaurant dat toelaat) direct via de app reserveren en het restaurant opslaan in je favorieten. Als je een account aanmaakt kun je restaurants ook delen via Facebook en Twitter.

Eet.nu is hier gratis te downloaden in de App Store voor op de Iphone.

De perfecte wijn & spijs combinaties

Een goed glas wijn maakt een gerecht zoveel beter. Maar de perfecte wijn bij een bepaald gerecht vinden is niet altijd even makkelijk. Wil je je vrienden imponeren met een etentje bij jou thuis maar weet je niet zo goed welke wijn je het beste erbij kunt serveren? Met deze app heb je de wijn en spijs kennis van een sommelier bij de hand. Zo kun je gerechten in de app zoeken of een gerecht samenstellen en daarbij de perfecte wijn zoeken. Maar ook andersom, wanneer je een lekkere fles wijn hebt, kun je daar door middel van deze app het gerecht bij zoeken dat de wijn het beste tot zijn recht  laat komen. De app is ook handig om te gebruiken wanneer je in een restaurant de wijnkaart voor je hebt liggen. Er is zelfs een aantal restaurants dat gebruik maakt van de service van deze app, en hun gasten de mogelijkheid geeft om door middel van WineStein sommelier zelf een wijn uit hun assortiment te kiezen bij hun gerechten. Wanneer je een mooie wijn & spijs combinatie hebt gevonden kun je deze in de app opslaan en delen met vrienden zodat je de echte pareltjes kunt onthouden.

WineStein Sommelier is hier gratis te downloaden in de App Store voor Iphone en Ipad.

Bekijk hier een filmpje over hoe je de app WineStein Sommelier kunt gebruiken.

En voor de echte foodies..

Voor de echte foodies onder ons is er de app Evernote food. Met deze app kun je recepten zoeken, de beste restaurants vinden, lijstjes maken van de gerechten die je nog wilt proeven of wilt maken,  je favoriete gerechten opslaan compleet met foto’s en de locatie waar je het hebt gegeten en andere notities om de maaltijden te onthouden waarvan je thuis of elders hebt genoten en dit alles kun je vervolgens delen met je vrienden. Oftewel een app waarmee je jouw persoonlijke smaak kunt samenvatten in een digitaal plakboek vol met heerlijke gerechten en mooie foto’s. Een echte aanrader!

Evernote food is hier gratis te downloaden in de App Store en hier in de Google Play store.

Deze blog is gemaakt met de inspiratie van www.kokswereld.nl en de app store en Google Play store.

 

 

 

Schreiben Sie einen Kommentar

Uw e-mailadres wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*
*